Saturday 3 March 2018

Producer Profile - Cline Family Cellars






For those of you looking for some amazing wine to try, let me eagerly guide you towards Cline Family Cellars – a Californian winery run by husband and wife duo Nancy Bunting and Fred Cline.  Having met while studying at UC Davis, the dynamic couple first decided to make wine using Rhône varietals such as Mourvedre, Carignan,  Marsanne, Roussane and Viognier.  They also make beautiful examples of Chardonnay, Pinot Noir, Zinfandel and Merlot. 

With minimal intervention, they nourish their plots with a deep respect for the vines and the environment in which it grows.  This includes using sheep to help get rid of weeds, the use of solar panels for electricity, cover crops to help stimulate the life of the soil, and they annually compost and renew all of the digestive and organic waste material from their winery.  Simple examples, yet they have a huge impact on the quality and purity of their wines.  Their sustainable and holistic approach is clearly reflected in their wines that I have come to thoroughly enjoy. 
Photo: Cline Family Cellars

Whether you are an ‘ethical’ drinker or not, the bottom line in all of this is that the wines coming from Cline Cellars are incredibly delicious. In general, they have rich and ripe concentrated fruit that is tamed by an incredible stream of acidity, with a finish that goes on for days.  They are also affordable and incredibly easy to drink.  No need to get all cerebral about it;  they are delicious and very well made. Structure. Balance. Enjoyment. Simple as that. 

 Here are my top 3 recommendations from Cline Cellars:

 
Cline Viognier 2016
SAQ: 11089792  $16.65   

Notes of candied lemon, and peach with wisps of honey and saline notes dominate on the palate. Mid-way through the round and plump mouthfeel, it shows floral notes and lemongrass with a lip smacking acidity that balances the wine. The long and bright finish displays with intense fruit and attractive saltiness. Delicious. Amazing quality for only $16.65. This wine will pair extremely well with Thai Shrimp Curry or for my Coaster friends: boiled salt beef dinner! Continuous product at the SAQ, in limited quantity. Stock up.  Drink now or in the next 3-4 years. 



Cline Pinot Noir Sonoma Coast 2016
SAQ : 13234746 $22.60
This 2016 Estate Pinot Noir has inviting red fruit like strawberries and cherries, and nuances of cedar with soft tannins and a fresh acidity. The fruit is concentrated, having a subtle influence of oak followed by earthy notes on the refined, layered finish. Drink now or in the next 4-5 years.  Pair this wine with braised beef and roasted vegetables. 













Cline Zinfandel 2016
SAQ: 00706677  $16.65


This round robust wine has loads of cooked blackberry fruit with dark ripe cherries, blueberries and plum.  Warm spice and vanilla are also evident here with a refreshing acidity . This full bodied wine has medium grained, supple tannins and a nice plush, finish. Big flavour. Big Wine. Drink now or in the next 2-3 years.  This would pair well with BBQ ribs, or juicy beef burger topped with blue cheese. 
Photo: Cline Family Cellars







Pour ceux d'entre vous qui cherchent un vin original à essayer, laissez-moi vous guider vers Cline Family Cellars - un établissement vinicole californien dirigé par Nancy Bunting et Fred Cline. Suite à leur recontre à UC Davis, le couple dynamique a d'abord décidé de faire du vin en utilisant des cépages du Rhône tels que Mourvedre, Carignan, Marsanne, Roussane et Viognier. Ils font également de beaux exemples de Chardonnay, Pinot Noir, Zinfandel et Merlot.

Avec un minimum d'intervention, ils nourrissent leurs parcelles avec un profond respect pour les vignes et l'environnement dans lequel elles poussent. Cela comprend l'utilisation de moutons pour aider à se débarrasser des mauvaises herbes, l'utilisation de panneaux solaires pour l'électricité, les cultures de couverture pour aider à stimuler la vie du sol, et ils compostent et renouvellent chaque année les déchets digestifs et organiques de leur cave. Des exemples simples, mais ils ont un impact énorme sur la qualité et la pureté de leurs vins. Leur approche durable et holistique est clairement reflétée dans leurs vins que je suis venu pour en profiter pleinement.

Que vous soyez un enthousiaste «éthique» ou non, l'essentiel est que les vins de Cline Cellars sont incroyablement délicieux. En général, leurs vins ont un fruit riche et mûr concentré qui est apprivoisé par un incroyable flux d'acidité, avec une finale qui dure des jours. Ils sont également abordables et incroyablement faciles à boire. Pas besoin  de se casser la tête à ce sujet; ils sont délicieux et très bien faits. Structure. Équilibre. Jouissance. Aussi simple que cela.



Voici mes 3 meilleures recommandations de Cline Cellars:

Cline Viognier 2016
SAQ: 11089792 16,65 $

Des notes de citron confit, et de pêche avec des notes de miel et de notes salines dominent en bouche. Au milieu de la bouche ronde et charnue, il montre des notes florales et de citronnelle avec une lèvre qui claque l'acidité qui équilibre le vin. La finale longue et lumineuse affiche des fruits intenses et salés attrayants. Délicieux. Qualité incroyable pour seulement 16,65 $. Ce vin s'accordera très bien avec le Curry de crevettes thaïlandais ou pour mes amis de Coaster: un dîner au boeuf salé bouilli! Une produit à la SAQ, en quantité limitée. Stocker. Boire maintenant ou dans les 3-4 prochaines années.

Cline Pinot Noir Côte de Sonoma 2016
SAQ: 13234746 22,60 $

Ce 2016 Pinot Noir Domaine contient des fruits rouges invitants comme les fraises et les cerises, et des nuances de cèdre avec des tanins souples et une acidité fraîche. Le fruit est concentré, subtilement influencé par le chêne, suivi de notes terreuses sur la finale raffinée et étagée. Boire maintenant ou dans les 4-5 prochaines années. Associez ce vin avec du bœuf braisé et des légumes grillés.






Cline Zinfandel 2016
SAQ: 00706677 16,65 $


Ce vin rond et robuste a beaucoup de fruits mûrs cuits avec des cerises mûres sombres, des bleuets et des prunes. Les épices chaudes et la vanille sont également évidentes ici avec une acidité rafraîchissante. Ce vin corsé a des tanins souples et moyennement corsés et une belle finale riche.  Grande saveur Big Wine. Boire maintenant ou dans les 2-3 prochaines années. Cela se marierait bien avec des côtes levées BBQ, ou burger juteux de boeuf garni de fromage bleu.


4 comments:

  1. Hi Mandi
    I've always like this rhone ranger along with Bill Easton. These two producers make very well made wine. But I have to admit, I've slowed down my american wine consumsions. I'm surprise that a Pinot noir, is now in Cline Estate portfolio. Even if I think sonoma is too hot for pinot noir, and make the wine too jammy for my taste, I'll give it a try for sure.

    Cheers
    T

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  2. HI Mr. T! Thanks for your comment. Randal Grahm also makes some awesome with ( Rhone Ranger forefather ;) ) and normally, I would have to agree that California can sometimes have a little bit too much 'sunshine' or slight sweetness or oak in their wines. However, I am finding excellent examples coming from all other the state where the fruit is paring well with bright and refreshing acidity, having the just the right amount of oak ( if any). Usually I steer away from Californian PN, but this is truly enjoyable. The Viognier particularly played at my heart strings. Happy Tasting. Cheers!

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  3. J'ai bien aimé ce compte-rendu sur la maison Cline de Californie. De plus, j'ai pu le lire dans un très bon français.

    Si jamais eu à écrire un article sur ces 3 produits que je connais bien, j'aurais écrit à peu près la même chose. Bravo!

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